Skab en bevægelse. Dine kunder vil elske dig for det

Din virksomhed går glip af tonsvis af kroner. Det gælder især, hvis du nøjes med at betjene kunderne, som du altid har gjort.

Du overser nemlig en af tidens største mangelvarer: Vores behov for et tilhørsforhold til dem, vi handler med. Jeg har talt med to, der lykkes med lige netop det.

Den varme følelse. Den mærker du tydeligt, når du er blandt de mere end 23.000, der følger BRO Blog. Bloggen rummer alt fra alverdens skrivetips til hvordan du lukker røven på en telefonsælger.

Og den er populær. Hvert indlæg deles flere hundrede gange på sociale medier, og som læser kommer du hurtigt på fornavn med Henrik, Kathrine, Morten og bloggens andre forfattere.

Men BRO Blog udgives ikke af en bunke freelancere. Den er derimod en del af BRO Kommunikation. Et bureau, der hjælper virksomheder med strategisk kommunikation og lign.

Men hvad opnår BRO Kommunikation, når de sætter medarbejderne til at skrive gratis blogindlæg? Hvorfor deler de hver uge deres faglige hemmeligheder med 23.000 læsere?

Medskabt. 838 privatpersoner (pionerer) var med til at finansiere Zetlands opstart i 2015

Avis involverer læserne og inviterer dem i teatret

Zetland er en ny digital avis, der ikke har meget til fælles med den almindelige på papir. Den udkommer f.eks. kun på nettet og du skal være betalende medlem, for at læse artiklerne. Til gengæld finder du ikke skyggen af annoncer i Zetland, men derimod løbende forespørgsler fra redaktionen, om hvordan mediet kan blive endnu bedre.

Zetland er en succes. I løbet af mediets første levetid, er medlemstallet steget hurtigere end budgetteret. Medlemmerne har bidraget med flere hundrede idéer, og man må ikke glemme, at selvsamme medlemmer med kølige kontanter, har hjulpet til med finansieringen af virksomhedens opstart.

Men Zetland er ikke bare et  journalistisk medie. De opfører også succesfulde forestillinger, hvor tidens nyheder omskrives til teaterstykker. De opføres på rigtige skrå brædder på anerkendte teatre, hvor medlemmerne (altså læserne) og journalisterne ser hinanden i øjnene.

Men hvorfor? Hvilken forskel giver det for et medie, at dele stol med læserne?

Familiært. På BRO Blog kommer du hurtigt på fornavn med skribenterne. BRO tilbyder endda en uddannelse til folk, der vil bruge BROs arbejdsmetoder på jobbet

Mød et par af hovedpersonerne

BRO Kommunikation og Zetland har det til fælles, at de driver almindelige forretninger, men de gør brug af virkemidler, der minder om dem, du ser indenfor bevægelser.

Hos Zetland er du ikke bare læser. Du er medskaber. Hos BRO er du ikke bare kunde. Du er en del af familien.

Henrik Hillestrøm er tekstforfatter og redaktør på BRO Blog. Lea Korsgaard er medstifter og chefredaktør på Zetland.

Jeg har mødt dem til et smugkig bag kulisserne.

Jeg vil se, om vi andre kan lære af deres succes.

Henrik Hillestrøm og BRO Blog stopper hver uge tusindvis af begejstrede læsere i at passe deres arbejde. Det røde hus i baggrunden er en del af brandet

Det handler om mere end bare salg

Virksomheder indrykker annoncer, når de har brug for kunder, men hos BRO skriver I et blogindlæg på jeres egen hjemmeside. Hvordan bliver blogindlægget til en kunde?

Henrik Hillestrøm:

Det korte svar er, at folk ringer eller skriver til os efter at have læst et indlæg og siger: ”Det dér har vi også brug for!”

Men det korte svar er også både kedeligt og mangelfuldt.

Jeg sætter pris på det småironiske i, at det ikke er salg, der driver vores største salgskanal.

For os handler det ikke om at skrive blogindlæg. Det handler om at skabe relationer og så at udbygge dem over tid. Vi bruger tid og kræfter på at forstå vores læseres problemer gennem data, undersøgelser og granskning af kommentarer og delinger.

Og så forsøger vi at formidle vores bud på løsningerne på de problemer så oprigtigt som muligt. Og blive ved med det, så vi hele tiden styrker relationen. Når vi så føler os klar, skaber vi et produkt, der passer til læsernes behov og adfærd.

Zetland holder til i et stort åbent kontor, der inviterer til en uformel snak og bordtennis over en kop Zetland-kaffe …. med det ikoniske Z i baggrunden

Hvordan kan medlemmerne forme en avis?

Hvad har Zetland ud af, at medlemmerne bidrager med idéer til mediet? Er det ikke netop journalisterne, der er eksperter på verden, og ikke medlemmerne?

Lea Korsgaard:

Selv hvis vi kun havde verdens absolut klogeste mennesker ansat, ville vi stadig ikke kunne hamle op med summen af den viden og de erfaringer, som vores medlemmer tilsammen repræsenterer. Det er klart, at vores skribenters viden og fagkendskab er fuldkommen afgørende for kvaliteten af vores journalistik, men vi ville være tossede, hvis vi ikke gjorde brug af den viden, som ligger lige for næsen af os – medlemmernes viden.

Kan alle virksomheder lære af bevægelsestanken?

Bevægelser begynder med, at nogen stritter imod.

De er ikke tilfredse med status quo, og ønsker at gøre verden til et bedre sted for dyrene, TV-seerne, cyklisterne, fuglekiggerne osv. osv.

Hvad nu hvis man sidder i sit autoværksted, sit revisorkontor eller sin frisørsalon? Vil man, på samme måde som jer, kunne samle folk om sin forretning og gøre den forskel?

Henrik Hillestrøm:

Ja, det tror jeg på. Vi har fx rådgivet og hjulpet andre med bloglignende tiltag om så forskellige emner som dating, realkredit og motorolie.

Lad mig tage fat i dine egne eksempler. Tænk på, hvor mange praktiske råd og hvor meget værdifuld viden, et autoværksted eller en frisørsalon kan give til os almindelige mennesker – også uden at underminere sin egen forretning.

Det kræver bare, at du har noget på hjerte. Og at du rent faktisk bevæger dig – ved at gøre eller skrive noget andet end de andre.

Så kan der være 100 gode grunde til at gøre det anderledes fra os i forhold til fx stil, tone, udtryk, medievalg og dagsorden. Jeg ser ingen alvorlige begrænsninger, så længe dit formål er at skabe relationer og dele ud af din viden.

Lea Korsgaard:

Bevægelser er drevet af tanken om, at den lille forskel, du gør i dag, bidrager til at gøre en langt større forskel ude i fremtiden. Der findes en mening, en mission, med dit arbejde, der er langt, langt større end – i mit tilfælde – at sidde og taste ord på en computer eller rejse mig op og holde et møde om nye stole til redaktionen.

Vores liv er så uendeligt kort, at jeg bliver svimmel af at tænke på det, og derfor skal det bruges på noget meningsfuldt. Og der findes en mening i alt, hvad man brænder for, om det er at klippe hår eller lave årsregnskaber. Den mening kan og skal man finde, dyrke, pleje og hylde. Hver dag.

Folk vil vide, hvad du står for (så fortæl det)

Erfaringerne fra Zetland og Bro viser nogle tydelige tendenser. Mennesker færdes på nettet, men nettet gør os ikke mere ensartede, sådan som det var tiltænkt.

Nettet hjælper os med at mødes med dem, der har de samme interesser, som os selv.

Vi deler viden og holdninger, som aldrig før. Skaber værdifulde relationer og forretning.

Derfor kan virksomheder ikke længere nøjes med at tilbyde en vare.

Der findes ikke noget mere gråt, ligegyldigt og tirsdagsagtigt, end at blive ekspederet af et menneske, der bare venter på, at det bliver weekend.

 Vi vil have engagement.

Vi vil mærke dem, vi handler med.

Jeg har selv mærket suset

Det mærkede jeg, da System Audio tog konsekvensen af visionen ”vi forandrer verden med højttalere” og skabte en højttaler i et åbent forum.

Tusinder fulgte med. Alle kunne blande sig, følge udviklingsprocessen og mange deltagere fik f.eks. nye faglige relationer i kølvandet på projektet.

Siden dengang har intet været det samme. Vores højttalerfabrik er i dag et sted, hvor folk kommer til plademesse, koncert, foredrag og meget andet.

Men åbenhed er ikke for tøsedrenge. Du skal være tålmodig, være tilstede og forstå den dybe visdom i 90-9-1 reglen, der betyder, at:

1% af personerne i din bevægelse, skaber den værdi, som 9 % engagerer sig i, mens 90 % står og kigger på. Så du skal vise, at du mener det.

Derfor hepper jeg uhæmmet på alle, der går den vej.

Så gør den forskel.

Hvis ikke, din virksomhed skal være gennemsnitlig og ligegyldig.

Nu er jeg spændt på, at høre fra dig

Kender du lignende eksempler på virksomheder, der lykkes med at samle sine kunder om mere end bare køb og salg, men også omkring værdier?

Skriv en kommentar, hvis du gør.

Glæder mig til at høre fra dig.

Skriv dig op og få et særtilbud på min bog om brugerinddragelse, når den udkommer

I mellemtiden underholder jeg, her på bloggen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen