Ingeniørfirmaer hæmmer deres egen vækst. Forstår ikke moderne rekruttering

Der mangler hundredvis af ingeniører i Danmark. For få år siden, sloges virksomhederne med faldende ordretilgang, men i dag formår de ikke, at få fat i de specialister, der skal drive væksten. En af udfordringerne er selve rekrutteringsprocessen. Virksomhederne forstår den ikke.

Alle har brug for ingeniører. Store projekter, som motorveje, jernbaner, broer og tunneler tørlægger Danmark for kloge hoveder, og der er brug for endnu flere.

Men rekrutteringsprocessen er under hastig forandring.

Konsulenthuset Ballisager undersøger hvert år virksomhedernes rekrutteringsadfærd og tendensen er klar.

Specialister læser ikke jobannoncer. De rekrutteres gennem deres forbindelser, og i den private sektor finder hele 66 % deres nye job gennem netværket.

Sociale medier som LinkedIn er i stærk fremgang som jobformidler, og hele 37 % af landets store private virksomheder, har udelukkende ansat nye medarbejdere via sociale medier.

Jobcenteret står paradoksalt tilbage, som en af de ringeste rekrutteringskanaler.

Del et projekt. Invitér folk til at bidrage til løsningen

Hvad gør en klog virksomhed?

I en periode, skrev jeg blogindlæg på fagmagasinet Ingeniørens hjemmeside. Mit ærinde var, at dele viden og involvere læserne i et åbent udviklingsprojekt, og et af de overraskende resultater var mængden af jobansøgninger, der fulgte i kølvandet på projektet.

Blogindlæggene beskrev hvordan vi arbejder på min arbejdsplads. Jeg åbnede en dør til min hverdag på jobbet, og det gav nogle lyst til at arbejde med.

Min blog på Ingeniøren skulle endda bare dele viden.

Men i virkeligheden er det lidt af et drømmescenarie, at møde fremmede mennesker i et fagligt fællesskab og lære hinanden at kende, længe inden man taler om job.

Det handler nemlig om relationer.

Jeg har mødt Daniel Bergsagel, der har specialiseret sig i den særlige disciplin.

Daniel Bergsagel og Tech Relations gør virksomheder synlige overfor ingeniører

Han åbner døren til virksomhederne

Tech Relations er et kommunikationsbureau, der er en del af Mediehuset Ingeniøren.

Daniel Bergsagel er tidligere redaktør på Ingeniøren, men er nu leder for den nye afdeling.

Noget af det Tech Relations fokuserer på er netop, hvordan de kan hjælpe virksomheder med den store rekrutteringsudfordring. For som han siger: “Når kun en mindre del af ingeniørerne læser jobannoncer, skal man fange deres opmærksomhed på andre måder og med andre historier.”

Han fortsætter:

“Man fanger en ingeniør med en faglig udfordring. Meget generelt kan man sige, at man ikke skal søge en medarbejder. I stedet skal man søge en fagmand, der kan hjælpe med at løse en udfordring.

Vi kan måle det. Vores publikum (der er ingeniører) reagerer negativt, når man forsøger at sælge noget for hårdt. Til gengæld læser de ivrigt med og bidrager med input, når man inviterer til problemløsning. Intet er bedre til at tiltrække ingeniører end et “uløseligt” problem.

I stedet for at invitere til vin og chokolade, så inviter ind i værkstedet. I stedet for at slå på hurtige, smarte salgsslogans, så fortæl om virksomhedens ingeniørfaglige udfordringer. Dette vil give ingeniøren et indtryk af, hvordan han eller hun selv kan vokse som ingeniør sammen med virksomhedens mål om at overkomme et problem.

Det kræver åbenhed og transparens. For mange virksomheder – især mange af de største – handler det derfor også om at fralægge sig sine corporate “salgsfloskler” og lade fagfolkene tale fag.

Det handler også om at forstå, at rekruttering, der ofte ligger i hænderne på HR-ansatte, som ikke har meget andet at arbejde med end et budget til jobannoncer, begynder med en bevidst kommunikationsplan.

Kender de kandidater, du ønsker at komme i tale med overhovedet din virksomhed? Ved de hvad I arbejder med? Hvad laver en ingeniør egentlig i din virksomhed? Og hvad er omverdenens opfattelse af din virksomhed?

Dette er et langt sejt træk. Men det er sikkert, at en virksomhed med et godt image og et højt kendskab blandt ingeniører, har lettere ved at tiltrække den rigtige arbejdskraft.

Og hvis det gode image passer til virkeligheden, så evner den måske oven i købet at holde på de ansatte, der helt sikkert løbende bliver prikket af konkurrenter med gode tilbud”.

 

Amerikaner: Jobannoncen er utroværdig, ligesom salgsannoncen

Trenden bekræftes i USA

Danske virksomheder kommer til at mangle ingeniører, hvis de skal opretholde den nuværende positive udvikling. Tidligere ville man indrykke en jobannonce, men den er i færd med at lide samme skæbne som salgsannoncen: Den er ikke troværdig. Vi ænser den ikke, og der er risiko for, at den ikke tiltrækker de rigtige kandidater.

Hvis man kigger på udviklingen af jobmarkedet i USA, siger HR-eksperten John Sullivan fra Silicon Valley ganske klart: ”Jobannoncer bliver ikke læst. Der findes ikke valide data, der kan underbygge, at jobannoncer rent faktisk tiltrækker de profiler, der er bedst eget til jobbet.”

Han siger også: ”Husk på, at 80 % af befolkningen slet ikke leder efter et job. De kigger aldrig på en jobannonce. Til gengæld bliver relevante og faglige artikler delt tusindvis af gange”.

Set i det lys kan man vel kun konkludere, at Daniel Bergsagel og Tech Relations er en tiltrængt gave til ingeniør-Danmark.

Hvad mener du?

Nu vil jeg gerne høre fra dig.

Kunne du forestille dig, at deltage i et projekt i en virksomhed (som du ikke arbejder i), hvor formålet med projektet er, at løse en opgave og dermed få en fornemmelse af, hvordan det ville være, at arbejde i den pågældende virksomhed?

Ville du følge med i sådan et projekt gennem artikler, videoer, webinars?

Eller søger du arbejde et sted, du ikke ved noget om?

 

Skriv dig op og få et særtilbud på min bog om brugerinddragelse, når den udkommer

I mellemtiden underholder jeg, her på bloggen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen