Derfor er højttalere det mest fantastiske, man kan lave

”Vil en af jer forklare, hvad en kikkert gør?” Børnene i 4.C. glor mistroisk. De sidder på gulvet i en højttalerfabrik og voksen-idioten beder dem sige noget fornuftigt om en kikkert. Åndssvagt. Så kikkerten vender jeg tilbage til.

Børnene i 4.C. vil heldigvis gerne høre om højttalere og jeg fortæller dem, hvorfor højttalere er det mest fantastiske der findes.

Alene teknikken, venner. Du sender strøm ind i den ene ende, og der kommer lyd ud af den anden. Herinde i højttaleren sker en forandring. Noget strøm bliver til lyd.

 

Men det er ikke hele historien

 

Strømmen bliver også til vibrationer og vibrationerne opstår på grund af magnetisme, som også er inde i højttaleren. En stor del af højttalerens energi bliver til varme og der kan blive 100 grader varmt.

Derfor bruger vi magnetisk olie (noget af verdens dyreste) til at køle højttaleren igen. Det lyder næsten som løgn, men det er det ikke.

Den første højttaler blev bygget af en dansker for mere end 100 år siden. Hans højttaler var så dårlig, at han måtte bære den ud over en mark (med en meget lang ledning på) og tænde et bål, så hans makker tilbage i huset kunne se røgen, når højttaleren fungerede.

 

Det lyder også som løgn, men det er det ikke

 

Inde i højttaleren er bunker af materialer. Træ, kobber, aluminium, plastik, guld (ja, guld!), jern, pap, stof, glasfiber, kulfiber, titanium. Man skal have forstand på de her materialer, for at lave højttalere, og det hjælper rigtig meget, hvis materialerne kan bruges igen, når højttaleren ikke længere skal være højttaler.

Det skal man have forstand på.

Vi kan bygge denne her teknik, fordi der er nogen, der kan finde ud af, at tegne dimserne på en computer. De kan også lave beregninger, der viser hvordan dimserne fungerer. Og lave målinger, der viser at beregningerne er rigtige. Er du med?

 

Det skal du ikke tænke over

 

Her i højttalerland er der nemlig også brug for dem, der kan designe ting. Dem, der har forstand på farver og former og hvad folk bedst kan lide, lige nu.

Designerne arbejder sammen med dem, der har forstand på det tekniske, som arbejder sammen med dem, der har forstand på materialerne, som arbejder sammen med dem, der ved noget om lyd og strøm, som arbejder sammen med dem, der kan forklare en kikkert … som jeg vender tilbage til.

Gode højttalere bliver ikke kun bygget af mennesker med store hoveder.

De bliver også bygget af mennesker med gode hænder. De kan f.eks. save, male, lime, skrue, måle, kontrollere, pudse, afprøve, kontrollere igen og gøre fint.

Det er ikke alle mennesker, der kan det.

 

Kun dem, der øver sig

 

Når man ikke gider øve sig, kan man stadig arbejde med højttalere. Højttalere skal nemlig sælges, og lige meget hvor længe du øver dig på at sælge, har du brug for at vide noget om mennesker. Og dem bliver man aldrig helt klog på.

Man bliver heller aldrig helt klog på musikken. Mennesker har bygget musikinstrumenter i tusinder af år. Mennesker har udtrykt sig gennem musik lige så længe, som der har været mennesker.

Musikken udtrykker måske håb eller glæde eller noget helt tredje. Musikken kan mange ting. Børn, der endnu ikke kan læse eller regne eller skrive, forstår musik.

Det er en menneskelig ting.

 

Selvom mennesker er forskellige, gør musikken det samme ved os

 

I gamle dage sad violinbyggerne og arbejdede minutiøst på at skabe den smukkest tænkelige lyd. Klaverbyggerne spændte kæmpemæssige stålstrenge ud, for at lade dem klinge smukt i en stor kasse af fint træ. Guitarbyggerne arbejdede på at skabe den rigtige klang, og orkestre har øvet og øvet sig på at få deres helt eget udtryk.

I dag gør mange præcis det samme på en computer eller i øvelokalet.

Sangerne bruger deres vågne timer på at øve sig, så nogen gider høre dem synge.

Nogle få lykkes med at skrive en sang, der forandrer verden.

 

Og her kommer højttaleren ind, 4.C.!!

 

Og når jeg siger højttaleren, mener jeg ikke den, folk køber nede i megabutikken.

Jeg mener den, der er tænkt som en kikkert.

Du kan se langt med en god kikkert. Helt ud i universet, måske.

Du kan se klart. Du kan se tydeligt. Du forstår det hele.

En rigtig god kikkert bringer dig tæt på begivenheder, du ellers ikke kan se.

Den fortæller historier.

Og af alle de grunde, er højttalere det mest fantastiske, man kan lave.

 

Hvad vil du være, når du bliver stor?

Skriv dig op og få et særtilbud på min bog om brugerinddragelse, når den udkommer

I mellemtiden underholder jeg, her på bloggen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen